Slaapoefentherapie Doetinchem en hardlooptrainer bij de ARGO: Hoe beïnvloedt hardlopen je slaap?

In het algemeen kun je stellen dat lichamelijke oefening goed is voor je slaap.

Wie overdag lekker heeft gelopen of andere fysieke inspanning heeft geleverd slaapt in de regel beter. Volgens onderzoek pak je dit voordeel vanaf 150 minuten hardlopen/sporten per week.

Tegelijkertijd kan een grote inspanning ‘s avonds er ook juist voor zorgen dat je niet meer kunt slapen. Je lichaam is dan als het ware nog veel te wakker door het hardlopen. Maar, heel belangrijk: dit geldt niet voor iedereen! Dus als jij prima kunt slapen na bijvoorbeeld een pittige heuveltraining, doet het dan gerust. Maar als je merkt dat je moeite hebt met slapen na een inspannend looprondje, houd daar dan rekening mee.

Waarom slaap je beter door hardlopen?

Er zijn natuurlijk weer allerlei onderzoeken gedaan naar het effect van hardlopen en slaap. En de onderzoekers hebben de volgende theorieën waarom je beter slaapt als je overdag hardloopt:

  • Tijdens het hardlopen stijgt de hoeveelheidadenosine in je lichaam, en dat is goed voor slaap.
  • Hardlopen kost kracht en inspanning waardoor je vermoeider wordt.
  • Je lichaam moet herstellen van het hardlopen, daardoor slaap je beter.
  • Van hardlopen stijgt je lichaamstemperatuur, en daardoor heb je meer behoefte aan slapen.
  • Hardlopen helpt tegen stress. En daardoor slaap je beter.

Soms kun je juist niet slapen door hardlopen!

Tijdstip

Hardlopen is dus goed voor de nachtrust. Maar voor sommige mensen geldt dat als ze ‘s avonds flink gaan hardlopen ze juist niet goed kunnen slapen. Hun lichaam is dan als het ware nog veel te alert en wakker door het hardlopen. Dit effect treedt niet op als je ‘s ochtends vroeg gaat hardlopen. Dit geldt alleen voor ‘s avonds.

Ben jij iemand die hier last van heeft? Zorg dan dat er minimaal 3 tot 4 uur tussen hardlopen en bedtijd zit.

Na een marathon

Daarnaast blijken veel mensen die een marathon hebben gelopen moeite te hebben met slapen. Je zou denken dat je als een blok in slaap valt na zo’n krachtinspanning. Een belangrijke oorzaak kan zijn dat je lichaam weliswaar bekaf, maar je hoofd helemaal vol zit van alle indrukken en de opwinding van de dag.

Overtraining

Niet goed (meer) kunnen slapen kan een teken zijn dat je teveel of te hard gelopen hebt. In zo’n geval is het slaapprobleem een symptoom van overtraining. Vooral hardlopers die nog niet zo lang lopen en hun duurlopen uitbreiden kunnen hier last van krijgen. Neem in zo’n geval een beetje gas terug en geef je lichaam de kans om bij te slapen.

Conclusie over hardlopen en slapen

In principe is hardlopen goed voor je nachtrust. Maar een hele inspannende training kan bij sommige mensen juist voor slaapproblemen zorgen. Voor die groep is het daarom belangrijk om ruim 3 tot 4 uur tussen hun intensieve hardlooptraining te houden en het moment dat ze willen gaan slapen.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons privacybeleid. Meer informatie over het privacybeleid leest u hier.